About Lifelong Learning - Contact Us - DonateFree-Ed.Net Home   Bookmark and Share

5. Prosthodontic Instruments

Exercises for Part 5

Answers are provided at the end of this exercise.

SPECIAL INSTRUCTIONS. For exercise items 1 through 8, match the definition or characteristic in column A with the appropriate prostbodontic term in column B.

COLUMN A

1. ____ An extension from a prosthesis that affords vertical support for a restoration.

2. ____ An occluding surface built on a denture base to make records showing jaw relationship.

3. ____ A tooth used for the support of a fixed prosthesis.

4. ____ Made of plaster of Paris or artificial stone.

5. ____ A temporary form representing the base of the denture which is used for trial insertion

6. ____ That part of a denture to which denture teeth are attached.

7. ____ A positive reproduction of the form of the tissues of the maxillae or mandible.

8. ____ A negative form of the tooth

COLUMN B

  • a. Abutment.

    b. Rest.

    c. Baseplate.

    d. Denture base.

    e. Cast.

    f. Impression.

    g. Occlusal rim.

  •  

    9. Dentulous impression trays:

    a. Can be cut and bent to fit the patient.

    b. Are available in only small medium, and large.

    c. Are made with rimmed borders to retain the impression material.

    d. Are used when no teeth remain in the arch.

    SPECIAL INSTRUCTIONS. For exercise items 10 through 15, match the characteristic in column A with the appropriate instrument in column B.

    COLUMN A

    10. ____ Also called a millimeter gauge.

    11. ____ Mechanical device used to indicate the relative horizontal position of the mandible to the maxillae.

    12. ____ Used to apply heat to small localized areas.

    13. ____ Electrically operated.

    14. ____ Used to register the positional relationship of the maxillae to the temporomandibular joints.

    15. ____ Mechanical device which represents temporomandibular joints and jaw members.

    COLUMN B

  • a. Alcohol torch.

    b. Compound heater.

    c. Articulator.

    d. Vernier caliper.

    e. Face bow.

    f. Needle point tracer.

  •  

    16. The face bow is fitted with a(n):

    a. Gothic arch tracer.

    b. Bite fork.

    c. Articulator.

    d. Impression tray.

    17. If the procedures for complete denture fabrication are correctly followed, which of the following will be performed LAST?

    a. Preliminary impressions are made.

    b. Jaw relationship registrations are made.

    c. Trial denture is evaluated in the patient's mouth.

    d. Final impressions are completed.

    e. The dentures are adjusted for fit and occlusion.

    18. Preliminary impressions of complete dentures are fabricated from:

    a. Modeling plastic.

    b. Irreversible hydrocolloid.

    c. Plaster of Paris.

    d. a and b above.

    e. a or b or c above.

    19. For final impressions for complete dentures, ____________ is (are) commonly used.

    a. Plaster of Paris.

    b. Metallic oxide impression paste.

    c. Polysulfide base.

    d. b and c above.

    e. a or b or c above.

    20. Note: This question is omitted due to its reference to specific documentation.

    21. In prosthodontic therapy, immediate dentures:

    a. Allow the patient to keep all his teeth until the dentures are ready for insertion.

    b. Do not require jaw relationship registrations.

    c. Are usually inserted in the oral surgery section.

    d. Have impressions made which are washed with warm slurry water.

    22. Which of the following items must appear in the setup for impressions for removable partial dentures?

    a. Utility wax.

    b. Sticky wax.

    c. Articulator paper.

    d. Shade guide.

    e. "b" and "d" above.

    23. Complete denture fabrication requires additional procedures for preliminary impressions NOT required by partial denture fabrication.

    a. True.

    b. False.


    Solutions to Exercises for Part 5

    1. b

    2. 9

    3. a

    4. e

    5. c

    6. d

    7 e

    8. f

    9. c

    10. d

    11. f

    12. a

    13. b

    14. e

    15. c

    16. b

    17. e

    18. d

    19. d

    20. a

    21. c

    22. a

    23. b


    David L. Heiserman, Editor

    Copyright   SweetHaven Publishing Services
    All Rights Reserved

    Revised: June 06, 2015