About Lifelong Learning - Contact Us - DonateFree-Ed.Net Home   Bookmark and Share

4. Periodontic and Endodontic Instruments

Exercises for Part 4

Answers are provided at the end of this exercise.

For exercises 1 through 7, match the peridontic instrument characteristic in Column A with the appropriate periodontic instrument in Column B.

COLUMN A

___ 1. Especially designed for incising soft tissue surrounding teeth.

___ 2. Used to measure loss of attachment of the tooth.

___ 3. Used to remove calculus from the crowns of teeth.

___ 4. Used for removal of soft tissue linings of the periodontal pockets.

___ 5. Used to determine contour of bone resorption about a tooth.

___ 6. Used to determine the depth of soft tissue pockets.

___ 7. Used for heavy deposits of supragingival calculus.

COLUMN B

  • a. Periodontic scalers.

    b. Periodontal hoes.

    c. Periodontal files.

    d. Periodontal pocket-

    marking instruments.

    e. Periodontal knives.

    f. Periodontal probes.

    g. Periodontal curettes

  • 8. Which of the following items would you NOT place in the instrument setup for a gingivectomy?

    a. Suture needle.

    b. Periodontal knife.

    c. Hemostats.

    d. Rongeur forceps.

    9. In treating periodontal disease:

    a. More emphasis is placed on mechanical technique than on restoring function.

    b. The ultrasonic dental unit is used to plane the root surface of teeth.

    c. The dentist is the only person who can give oral hygiene instructions.

    d. The periodontal pack is usually mixed immediately before use.

    10. Endodontic treatment:

    a. Does not involve surgery.

    b. Involves obturating the root canal, in conservative therapy.

    c. Includes extraction of teeth.

    d. Deals with diseases of the gingiva.

    For exercises 11 through 14, match the endodontic Instrument characteristic in Column A with the appropriate endodontic instrument in Column B.

    COLUMN A

    ___ 11. Used to remove pulp from the canal.

    ___ 12. Used to smooth the walls of the canal.

    ___ 13. Used to enlarge the root canal.

    ___ 14. Used to pack filling materials into the canal.

    COLUMN B

  • a. Root canal broach.

    b. Root canal reamer.

    c. Root canal files..

    d. Root canal pluggers.

  • 15. If conservative endodontic therapy is used on a vital tooth, which of the following procedures is performed FIRST?

    a. Administer anesthesia.

    b. Extirpate the pulp.

    c. Make the tooth aseptic.

    d. Apply the rubber dam.

    e. Desiccate the root canal.

    16. In the single appointment method of endodontic therapy:

    a. Cresatin is placed into the pulp chamber by using cotton pellets.

    b. Bacterial cultures are done periodically.

    c. Radiographs are taken periodically during the procedure.

    d. Infected material is allowed to drain over a period of time.

    17. In cleaning and sterilizing endodontic instruments:

    a. Reamers are rotated counterclockwise in an alcohol-saturated cotton roll.

    b. Burs should be soaked in water 10 minutes.

    c. Scrub the cement slab and spatula with tincture of metaphen.

    d. Discard the files, rather than clean them.


    Solutions to Exercises for Part 4

    1. e
    2. f
    3. a
    4. g
    5. d
    6. d
    7. b, c
    8. d
    9. d
    10. b
    11. a
    12. c
    13. b
    14. d
    15. a
    16. c
    17. a

    Return to Table of Contents


    David L. Heiserman, Editor

    Copyright   SweetHaven Publishing Services
    All Rights Reserved

    Revised: June 06, 2015