About Lifelong Learning - Contact Us - DonateFree-Ed.Net Home   Bookmark and Share

2. Restorative Instruments

Exercises for Part 2

Answers are provided at the end of this exercise.

1. Regarding restorations:

a. Endodontic treatment is sometimes performed in the restorative section.
b. The main purpose of a restoration is esthetic appearance.
c. Silicate cement is the most commonly used permanent restorative.
d. Zinc phosphate cement is used as a permanent restorative.

SPECIAL INSTRUCTIONS: For exercises 2 through 9, match the characteristics or material associated with restorations in column A with the appropriate restorations and restorative materials term in column B.

COLUMN A

____ 2. For thermal insulation.

____ 3. For isolation of teeth.

____ 4. IRM.

____ 5. Silver amalgam.

____ 6. Gold restoration covering 3/4 of a tooth.

____ 7. Calcium hydroxide.

____ 8. Porcelain restoration covering all surfaces of the tooth.

____ 9. Uses crowns to secure it.

COLUMN B

a. Permanent restoration.

b. Temporary restoration.

c. Crown.

d. Fixed partial denture.

e. Pulp cap.

f. Cement base.

g. Rubber dam.

SPECIAL INSTRUCTIONS: For exercises 10 through 14, match the characteristic of cavity classification in Column A with the cavity classification in Column B.

COLUMN A

____ 10. Pits on cuspal tips of posterior teeth.

____ 11. Cavities involving proximal surfaces of posterior teeth.

____ 12. Pits or fissures on occlusal surfaces.

____ 13. Cavities involving proximal surfaces of anterior teeth.

____ 14. Cavities involving incisal angles of anterior teeth.

COLUMN B

a. Class I.

b. Class II.

c. Class III.

d. Class IV.

e. Class V.

f. Class VI.

15. The crosscut fissure burs are in the series.

a. 10.
b. 30.
c. 500.
d. 700.

SPECIAL INSTRUCTIONS: For exercises 16 through 23, match the characteristic of instruments used for cavity preparations in column A with one of the instruments used for cavity preparations in column B.

COLUMN A

____ 16. Used to cleave enamel along the lines of  the enamel rods.

____ 17. Darby-Perry Nos. 5, 6, 21, 22.

____ 18. Used to bevel the enamel at the cervical seat of the cavity preparation.

____ 19. Wedelstaedt Nos. 41 and 42.

____ 20. Black Nos. 81, 83-86.

____ 21. Used to remove debris and decayed dentin from the cavity.

____ 22. Black Nos. 77-80.

____ 23. Black Nos. 63-66.

COLUMN B

a. Spoon excavators.

b. Enamel chisels.

c. Gingival margin trimmers.

24. Which instrument(s) would be used to cleave enamel?

a. Enamel chisel.

b. Enamel hatchet.

c. Hoe.

d. "a" or "b" above.

e. "a" or "b" or "c" above.

SPECIAL INSTRUCTIONS: For exercises 25 through 33, match the characteristic of instruments used for filling prepared cavities in column a with one of the instruments used for filling prepared cavitiesin column B.

COLUMN A

____ 25. Used to place cements.

____ 26. Used to mix and handle cements.

____ 27. Beale No. 7.

____ 28. Supplied by the manufacturer with the kit.

____ 29. Woodson Nos. 1-3.

____ 30. Used to carry silver amalgam into the prepared cavity.

____ 31. No. 324.

____ 32. Used to condense amalgam in a cavity preparation.

____ 33. Chrome-cobalt Stellite instruments.

COLUMN B

a. Cement spatulas.

b. Cement pluggers.

c. Amalgam carriers.

d. Amalgam pluggers.

e. Wax spatulas.

f. Dycal instrument.

SPECIAL INSTRUCTIONS: For exercises 34 through 42, match the characteristic of carving and finishing instruments in column A with one of the carving and finishing instruments in column B.

COLUMN A

____ 34. Used to finish the margins and polish restorations.

____ 35. Tanner number 5, a double-ended instrument.

____ 36. Black No. 8.

____ 37. Used for excavation of carious dentin as well as carving of amalgam and wax.

____ 38. Used to polish gold or other metals with a round steel point.

____ 39. Hollenback Nos 1-3.

____ 40. Come in various shapes, such as oval, bud, and sugarloaf.

____ 41. Used to hold disks and wheels during their use.

____ 42. Can be used for rapid cutting of enamel or fine polishing of restorations.

COLUMN B

a. Amalgam and wax carvers.

b. Discoid/cleoid carvers.

c. Knives.

d. Burnishers.

e. Finishing burs.

f. Abrasive disks.

g. Mandrels.

43. In assisting the dentist with restorative procedures:

a. You will use the water and air syringes as desired by the dentist.
b. The same instrument setup is used with each procedure.
c. The TM prescribes which instruments the dentist must use.
d. Your duties are limited to setting up and cleaning the instruments.

44. When the rubber dam is properly inserted, which of the following steps is performed first?

a. Place the dam in position.
b. Punch the holes into the rubber dam.
c. Check the alignment of the teeth and the contact area.
d. Coat the patient's lips with a lubricant.
e. Place the rubber clamp on the most distal tooth with the clamp forceps.
f. Insert the saliva ejector.
g. Mark holes on the dam to conform to the arch arrangement of the teeth.

45. In planning for the cavity preparation, the dentist must consider the following:

a. The general outline as it will appear in the excavated cavity of the tooth.
b. The retention form whereby the tooth and its restoration are able to resist the normal forces of mastication.
c. The resistance form which tends to prevent dislodgement of the restoration.
d. The convenience form to facilitate the removal of decay and the placement of
restorative material.

46. Handpieces with an rpm of __________ require a coolant.

a. 8000.
b. 4000.
c. 2000.
d. 1000.

47. If the cavity preparation is performed in the appropriate order, which of the procedures below is done first?

a. Beveling the enamel at the cervical seat.
b. Cleaving unsupported enamel walls.
c. Outlining the cavity preparation.
d. Removing the bulk of decay.

48. In placing an amalgam restoration, the following action is a proper procedure,

a. Matrix materials are included in the setup for a Class I restoration.
b. All excess zinc phosphate powder is removed from the glass slab after mixing.
c. Trituration time and moisture contamination can determine the properties of silver amalgam.
d. Pressure on the amalgam must be avoided.

49. In resin restorations:

a. Metal matrices are required to hold and shape them.
b. Wooden wedges are included in the setup.
c. Using the bulk flow method, the material is mixed as it is placed in the cavity.
d. The snap-head mandrel is the abrasive used for finishing.

Solutions to Exercises for Unit 2

1. a
2. f
3. g
4. b
5. a
6. c
7. e
8. c
9. d
10. f
11. b
12. a
13. c
14. d
15. c
16. b
17. a
18. c
19. b
20. b
21. a
22. c
23. a
24. d
25. b
26. a
27. e
28. f
29. b
30. c
31. a
32. d
33. b
34. e
35. b
36. c
37. b
38. d
39. a
40. e
41. g
42. f
43. a
44. c
45. d
46. a
47. c
48. c
49. b

Return to Table of Contents


David L. Heiserman, Editor

Copyright   SweetHaven Publishing Services
All Rights Reserved

Revised: June 06, 2015