Return to
List of  Lessons

1. The stages of blood cell maturation are:

a. Irrelevant categories.
b. Artificial classifications.
c. Obsolete pigeonholes.
d. Strictly and universally applicable categories.

2. As a general role for cell identification, the cytoplasm in a mature cell is:

a. Green.
b. Dark green.
c. Blue.
d. Light orange.

3. Generally speaking, what are the texture and consistency of the nuclear chromatin in an immature cell?

a. Fine and lacy.
b. Course and clumpy.
c. Rough and lacelike.
d. Fine and crumbled together.
4. Generally speaking, what is the size of the cell and the texture and consistency of the nuclear chromatin in a mature cell?
a. Larger than an immature cell; fine and lacy.
b. Smaller than an immature cell; course and clumpy.
c. Smaller than an immature cell; rough and lace-like.
d. Larger than an immature cell; fine and crumbled together.

5. Which does NOT occur during the development of blood cells?

a. Nucleus disappears.
b. Nucleus reduces in size.
c. Cytoplasm lightens in color.
d. Nucleus becomes reddish in color.

6. The most immature cell in the erythrocytic series is the:

a. Rubricyte.
b. Rubriblast.
c. Prorubricyte.
d. Metarubricyte.
e. Erythrocyte.

7. The rubricyte cell has:

a. Cytoplasm staining a bluish-buff and a purple nucleus.
b. A large oval, homogeneous blue-black mass for a nucleus.
c. Dense, irregular clumpy chromatin and a small nucleus.
d. Light blue reticulum strands in the cytoplasm, but no nucleus.
8. Which cell has a nucleus and usually a few nucleoli?
a. Rubricyte.
b. Rubriblast.
c. Megakaryocyte.
d. Metarubricyte.

9. In which stage of erythrocyte development does hemoglobin first become visible?

a. Rubricyte.
b. Rubriblast.
c. Prorubricyte.
d. Metarubricyte.

10. A diffusely basophilic erythrocyte is a(n):

a. Erythrocyte.
b. Rubricyte.
c. Reticulocyte.
d. Metarubricyte.

11. The metarubricyte has a(n) _____ nucleus.

a. Pyknotic.
b. Absent.
c. Round and small.
d. Purple.
12. The immediate precursor of the polychromatophilic normoblast erythrocyte is the:
a. Rubricyte.
b. Rubriblast.
c. Prorubricyte.
d. Metarubricyte.

13. Which cell does not have a nucleus?

a. Rubricyte.
b. Reticulocyte.
c. Prorubricyte.
d. Metarubricyte.

14. The term normocyte is synonymous with what blood cell?

a. Rubricyte.
b. Metarubricyte.
c. Prorubricyte.
d. Erythrocyte.

15. The average diameter of a normal prorubricyte is:

a. 3.8 microns.
b. 5.3 microns.
c. 12.0 microns.
d. 18.8 microns.
16. Abnormal variation in the size of erythrocytes is called:
a. Hypochromia.
b. Ovalocytosis.
c. Anisocytosis.
d. Poikilocytosis.

17. Which cells are triangular in shape and are spiny looking?

a. Ovalocytes.
b. Sickle.
c. Acanthocytes.
d. Burr.

18. In microcytosis, the microcytes are erythrocyte variations that are:

a. Larger than normal.
b. Smaller than normal.
c. Abnormally varied in size.
d. Abnormally varied in shape.

19. RBC fragments that are helmet shaped erythrocytes are called:

a. Crenated erythrocytes.
b. Schistocytes.
c. Drepancytes.
d. Poikilocytosis.
20. Which cell is particularly characteristic of congenital hemolytic anemia (called hemolytic jaundice in the text)?
a. Target.
b. Crenated erythrocyte.
c. Spherocyte.
d. Siderocyte.

21. Which cell has an irregular outline?

a. Acanthrocytes.
b. Burr cells.
c. Target.
d. Crenated erythrocytes.

22. Which cell does NOT indicate a possible hereditary disorder?

a. Ovalocyte.
b. Spherocyte.
c. Sickle cell.
d. Crenated erythrocyte.

23. An increase of globulin and fibrinogen presents a stack-of-coins appearance for erythrocytes. This is called a(n):

a. Irregularly-shaped erythrocyte.
b. Pale ring.
c. “Sausage" shape.
d. Rouleaux formation.
24. In hypochromic erythrocytes, the normal central pallor is increased as a result of _____ like many _____ .
a. Cellular immaturity; nucleated stages.
b. An increased hemoglobin content; sickle cell abnormalities.
c. A decreased hemoglobin content; anemias.
d. Basophilic cytoplasm; mature cells.

25. A megaloblastic cell is caused by what deficiency?

a. Vitamin B6.
b. Vitamin B12.
c. Vitamin B1.
d. Vitamin B3.

26. An immediate precursor of the neutrophilic band cell is the:

a. Myeloblast.
b. Promyelocyte.
c. Neutrophilic myelocyte.
d. Neutrophilic metamyelocyte.
e. Neutrophilic segmented cell.

27. In the granulocytic series, the immediate precursor of the promyelocyte is the:

a. Monoblast.
b. Myeloblast.
c. Neutrophilic myelocyte.
d. Neutrophilic metamyelocyte.
28. The neutrophilic segmented cell belongs to which series?
a. Monocytic series.
b. Plasmocytic series.
c. Erythrocytic series.
d. Granulocytic series.

29. Which cell is the least mature and stains unevenly?

a. Neutrophilic myelocyte.
b. Neutrophilic band cell.
c. Neutrophilic metamyelocyte.
d. Neutrophilic segmented cell.

30. Which cell has two or more blue nucleoli, no cytoplasmic granules, and the nucleus occupying a ratio of 4:1 nucleus-cytoplasm?

a. Myeloblast.
b. Promyelocyte.
c. Neutrophilic myelocyte.
d. Neutrophilic metamyelocyte.

31. Which cell has only dark nonspecific granules within the cytoplasm, with the granules overlying the nucleus?

a. Myeloblast.
b. Promyelocyte.
c. Neutrophilic myelocyte.
d. Neutrophilic metamyelocyte.
32. A myeloblast cell has a:
a. Small, relatively light area of pink granules among dark azurophilic granules and has a nucleus that is round, oval, or flattened on one side?
b. Nucleus that is indented and a nucleus-cytoplasm ratio of about 1:5:1.
c. Narrow, deep blue, nongranular rim around the nucleus.
d. Nucleus with narrow filament that separates the nucleus lobes.

33. Which cell has a kidney-shaped nucleus and many small, light pink granules within the cytoplasm?

a. Myeloblast.
b. Promyelocyte.
c. Neutrophilic myelocyte.
d. Metamyelocyte.

34. The normal stages of granulocytes are:

a. Myeloblast, myelocyte, and neutrophilic.
b. Myeloblast, promyelocyte, and myelocyte.
c. Promyelocyte, myelocyte, and esoinophilic.
d. Neutrophilic, esoinophilic, and basophilic.

35. Numerous blue to black granules obscure the nucleus of the:

a. Erythroblast.
b. Mature basophile.
c. Mature eosinophil.
d. Neutrophilic segmented cell.
36. The promonocyte is a part of what leukocyte series?
a. Monocytic.
b. Lymphocytic.
c. Plasmocytic.
d. Granulocytic.

37. The lymphocyte has:

a. No nucleus.
b. A segmented nucleus.
c. An indented, round or oval nucleus.
d. A spongy, sprawling nucleus.

38. What are the stages of the lymphocytic series?

a. Myeloblast, lymphoblast, and basophilic.
b. Lymphocyte, myeloblast, and lymphoblast.
c. Lymphoblast, lymphocyte, and monocyte.
d. Lymphoblast, prolymphocyte, and lymphocyte.

39. Azurophilic (reddish-purple) granules may be found in the cytoplasm of:

a. Lymphocytes.
b. Erythrocytes.
c. Mature eosinophils.
d. Neutrophilic segmented cells.
40. Auer rods are frequently found in:
a. Anemia.
b. Leukemia.
c. Multiple myeloma.
d. Infectious mononucleosis.

41. Toxic granulation of neutrophilic cells occurs in:

a. All of the below.
b. Severe infections.
c. Chemical poisoning.
d. Burns.

42. Which leukocyte variation is often produced in blood that has been oxalated too long?

a. Vacuoles.
b. Auer rods.
c. Hyposegmentation.
d. Toxic granulation.

43. A hypersegmented neutrophilic cell has how many segments?

a. One to three.
b. Three or four.
c. One to five.
d. Six to ten.
44. Vacuolated cytoplasm is common in the atypical _____ characteristic of infectious mononucleosis.
a. Monocyte.
b. Lymphocyte.
c. Plasmocyte.
d. Neutrophilic segmented cell.

45. A segmented neutrophil that has phagocytized a homogeneous mass of nuclear material is called:

a. A rosette.
b. An L.E. cell.
c. A tart cell.
d. A Dohle body.

46. Platelets (thrombocytes) have a diameter of:

a. 1 to 4 microns.
b. 4 to 6 microns.
c. 6 to 8 microns.
d. 8 to 10 microns.

Solutions to Exercises for Lesson 4

1.b
2.c.
3.a
4.b
5.d
6.b
7.c
8.b
9.a
10.c
11.a
12.c
13.b
14.d
15.c
16.c
17.d
18.b
19.b
20.c
21.c
22.d
23.d
24.c
25.b
26.c
27.b
28.d
29.a
30.a
31.b
32.c
33.d
34.b
35.b
36.a
37.c
38.d
39.a
40.b
41.a
42.a
43.d
44.b
45.b
46.a

Return toList of Lessons

 

Copyright ©  David L. Heiserman
All Rights Reserved