About Lifelong Learning - Contact Us - DonateFree-Ed.Net Home   Bookmark and Share

Exercises for Part 2

 Answer the following exercises by marking the lettered response that best answers the question or best completes the incomplete or by writing the answer in the space provided.

After you have completed all the exercises, turn to "Solutions to Exercises" at the end of the lesson and check your answers.

1. The liquid of dental restorative acrylic resin is composed of:

a. Polymethyl methacrylate.
b. Monomethyl methacrylate.

2. List desirable properties of acrylic resins.

a. Available in several _____________ to match tooth shading.
b. ________________ thermal conductivity.
c. _________________ solubility.
d. _________________ used in stress-bearing areas.

3. List undesirable properties of acrylic resins.

a. A moderate ________________ occurs, from 3 to 8 percent.
b. Low resistance to __________________.
c. Eugenol interferes with the acrylic ___________________ process.

4. Describe the results of incorrect mixing of acrylic resins.

a. ______________ mixing will cause an uneven color or streaks in the mixture.
b. ____________ will cause the material to harden before it can be put in place.

5. Silar is an example of a commercial product used in restorative dentistry. It is a/an:

a. Acrylic resin.
b. Zinc oxide and eugenol.
c. Calcium hydroxide.
d. Composite resin.
e. Cavity lining varnish.

6. Describe composite resins.

a. ___________________ paste with filler (in a jar).
b. ___________________ paste (in a jar).
c. A filler, usually _____________________.

7. Complete information related to properties of composite resins.

a. The universal paste will match ___________ percent of all tooth shades.
b. The compressive strength is __________ psi.
c. They have low _______________ and ___________________.
d. ___________________________ is required.

8. Complete information related to the mixing of composite resins.

a. In the two-paste system,_____________parts of the paste are mixed to a uniform color.
b. Mixing is done within______ to ______ seconds.
c. __________________ spatulation will decrease the strength of the mixture.

9. Describe why a double-ended, nonmetal spatula is used to mix composite resin.

a. To avoid cross-contamination between jars of paste, each end of the spatula is clearly labeled ___________ or ________________.
b. Use of a metal spatula will result in ____________________ of the material.

10. Describe the acid etch technique.

a. The use of this technique improves the _________ of the composite resin to the cavity wall, thus strengthening it.
b. _____ to ____ percent phosphoric acid is applied to the margins of the cavity.
c. The acid is left on the cut tooth surface for ______ seconds and then flushed with water for ______ seconds.
d. Etched tooth structure will have a __________________ appearance.

11. Complete information related to intermediate restorative material (IRM).

a. The powder consists of 80% _________ _____________ and 20% ______________ methacrylate (also used for acrylic resin).
b. The liquid is 99% ________________________.
c. ______ drop of liquid is added to ________ level scoop of powder.
d. When mixing, the mix should be ____________ with the spatula for ________ to ______ seconds.
e. It takes approximately _______ seconds to complete mixing IRM.

12. Dycal, a commercial product, is an example of:

a. Cavity lining varnish.
b. IRM.
c. Composite resin.
d. Pulp capping material.

13. Is it usual to cover a layer of calcium hydroxide with zinc phosphate cement or zinc oxide and eugenol cement?

a. Yes.
b. No.

14. Match the term in Column II to the characteristics in Column I.

COLUMN I

(1)_____ High thermal expansion
(2)_____ Do not shrink
(3)_____ Standard sizes and tapers
(4)_____ Conduct heat poorly
(5)_____ Bacteriostatic
(6)_____ More expensive
(7)_____ Impervious to moisture
(8)_____ More easily inserted

COLUMN II

a. Gutta-percha points
b. Silver points

15. Which of the following is more rapidly softened by heat and more easily molded?

a. Silver root canal points.
b. Cavity lining varnish.
c. Gutta-percha root canal points.
d. Pit and fissure sealants.

16. Which of the following is more easily inserted, when required?

a. Pit and fissure sealants.
b. Cavity lining varnish.
c. Gutta-percha root canal points.
d. Silver root canal points.

17. Copalite is a commercial product. It is a/an:

a. Calcium hydroxide.
b. IRM.
c. Cavity lining varnish.
d. Composite resin.
e. Whiting chalk (calcium carbonate).

18. Which of the following is pink or gray in color?

a. Gutta-percha points.
b. Silver points.
c. Composite resin.
d. IRM.
e. Calcium hydroxide.

19. Complete information related to cavity lining varnish.

a. It is used as a ____________ under an unbased restoration.
b. It seals dental ____________ and isolates the ________________ of the tooth from the acidity of the cement.
c. Helps prevent marginal ________________ around restorations.

20. Match the term in Column II to the range of temperature in Column I.

COLUMN I

(1) ____ 2000o to 2400 F.
(2) ____ 1600o to 2000  F.
(3) ____ 2400 F or over.

COLUMN II

a. High-fusing porcelain
b. Medium-fusing porcelain
c. Low-fusing porcelain

21. Which of the following dental porcelains is used for the fabrication of full porcelain crowns (jacket crowns)?

a. High-fusing porcelain.
b. Medium-fusing porcelain.
c. Low-fusing porcelain.

22. Which of the following polishing materials is used in polishing teeth and metal restorations.

a. Pumice.
b. Zirconium silicate.
c. Jeweler's rouge.
d. Tin oxide.
e. Tripoli.

23. Which of the following is the least likely to tarnish or corrode in the mouth?

a. Silver.
b. Gold.
c. Amalgam.

24. Is chromium alloy a controlled item subject to strict accountability?

a. Yes.
b. No.

25. How many carats are there in a gold alloy that is 750 fine? (Refer to Table 2-1.)

a. 24.
b. 21.
c. 18.
d. 15.
e. 12.

26. In the troy system of weight, how many grains are there in gold that weighs 1/2 ounce? (Refer to Table 2-1.)

a. 720.
b. 460.
c. 240.
d. 120.

27. List the tooth surfaces where gold foil is most often used.

a. Facial surfaces of ___________________ teeth.
b. ________________ surfaces of anterior teeth.
c. ________________ surfaces of posterior teeth.

28. Which type of casting gold alloy is sometimes used for full crowns?

a. Soft.
b. Medium.
c. Hard.
d. Extra hard.

29. Which type of casting gold alloy is sometimes used for one-piece cast partial dentures?

a. Soft.
b. Medium.
c. Hard.
d. Extra hard.

30. Which of the following is sometimes used for the construction of clasps?

a. Wrought gold.
b. Gold alloy solder.
c. Gold foil.
d. Gold plate.
e. A non-precious metal alloy.

31. Which of the following is sometimes used for joining the parts of fixed partial dentures or for building up restorations?

a. Gold foil.
b. A non-precious metal alloy.
c. Gold plate.
d. Wrought gold.
e. Gold alloy solder.

Solutions to Exercises for Part 2

1. b
2. a. shades b. Low c. Low d. Resilient
3. a. shrinkage b. wear c. curing
4. a. Insufficient b. Overmixing
5. d 6. a. Universal b. Catalyst c. Quartz
7. a. 89 b. 35,000 c. solubility; shrinkage d. Refrigeration
8. a. equal b. 20 to 30 c. insufficient
9. a. uni; cat b. discoloration
10. a. seal b. 40 to 50 c. 15; 30 d. chalky
11. a. zinc oxide; polymethyl b. eugenol c. 1; 1 d. stropped; 5 to 10 e. 60
12. d
13. a
14. (1) a (2) a (3) b (4) a (5) a (6) b (7) a (8) b
15. c
16. d
17. c
18. a
19. a. seal b. tubules; pulp c. leakage
20. (1) b (2) c (3) a
21. a
22. d
23. b
24. a
25. c
26. c
27. a. anterior b. Proximal c. Occlusal
28. c
29. d
30. a
31. e

 

 

 

David L. Heiserman, Editor

Copyright   SweetHaven Publishing Services
All Rights Reserved

Revised: June 06, 2015