About Lifelong Learning - Contact Us - DonateFree-Ed.Net Home   Bookmark and Share

 

Exercises for Part 4

The following items will test your grasp of the material covered this part of the course. There is only one correct answer to each item. When you complete the exercise, check your answer with the answer key that follows. If you answer any item incorrectly, study again that part of the lesson which contains the portion involved.

1. When can siding be placed before door and window casings are set in place?

A. On hasty construction
B. When sheathing is not used
C. Only when plywood is used
D. When studs are 24 inches on center

2. Where do you center joints when hanging sheetrock?

A. On girts
B. On joints
C. On studs
D. On T-posts

3. What purpose does molding serve at the junction of a wall and the floor?

A. As a bumper
B. As a decoration
C. As an extension
D. As a support

4. What type of bracing is placed between the studs in short blocks?

A. Corner
B. Cut-in
C. Let-in
D. Diagonal

What type of sheathing can be used to omit some types of bracing?

A. Diagonal board
B. Horizontal board
C. Building paper
D. Plywood

6. When using a story pole to design a flight of stairs, step off the pole the average distance of the risers. You find that this distance will not divide into the height of the stairs evenly. What should you do?

A. Adjust the distance slightly
B. Divide again by the same number
C. Measure the pole again
D. Use another story pole

7. What type of joint should a square-edged baseboard have at the outside corners?

A. Dove-tail
B. Rabbet
C. Half-lap
D. Mitered

8. At what point on the wall should you start when nailing diagonal sheathing?

A. The corners
B. The left side
C. The right side
D. The top

9. In relation to the studs, which direction should the face grain run when using plywood sheathing?

A. Horizontal
B. Diagonal
C. Parallel
D. Half-lap

10. What is nailed over the cracks between vertical wood siding?

A. Battens
B. Tar paper
C. Vertical siding
D. Molding

Answers to Exercises for Part 4

1. B
2. C
3. A
4. B
5. D
6. A
7. D
8. A
9. C
10. A

David L. Heiserman, Editor

Copyright   SweetHaven Publishing Services
All Rights Reserved

Revised: June 06, 2015