About Lifelong Learning - Contact Us - DonateFree-Ed.Net Home   Bookmark and Share

 

Exercises for Part 3

The following items will test your grasp of the material covered in Part 3 of this course. When you have completed the exercise, check your answer with the answer key that follows. If you answer any item incorrectly, study again that part which contains the portion involved.

1. Which part of the floor system for a frame building rests directly on the masonry foundation?

A. Sills
B. Joists
C. Solid bridging
D. Pier plates

2. What are the three types of sills used to construct a floor system?

A. Built-up, T, and girders
B. T, built-up, and box
C. Box, T, and plate
D. Plate, edge, and T

3. The load area of a building is carried by both the foundation and the--

A. Joists
B. Partitions
C. Joist hangers
D. Girder

4. Suppose you must increase the girder load capacity to four times greater than the existing girder (which is 3 inches wide and 6 inches deep). What size girder (in inches) would you install?

A. 3 x 8
B. 3 x 10
C. 3 x 12
D. 6 x 12

5. Refer to Table 1-1, page 1-6. You are required to determine the girder size for a specific building. There are 14 units of floor area, and the total load per square foot is 80 pounds. What size girder (in inches) is required?

A. 6 x 8
B. 6 x 10
C. 8 x 10
D. 8 x 12

6. You know that floor joists are wooden members that make up the body of the floor frame and sometimes must be doubled. Why is it necessary to double a floor joist?

A. Because heavily concentrated loads must be supported.
B. Because of the defective lumber you have to work with.
C. Because of the extra long spans between foundation walls.
D. Because of a weak floor.

7. What is the strongest method for installing floor joists?

A. Joists resting upon sills and girders
B. Joists installed with ledger boards
C. Joists installed using metal hangers
D. Joists installed with metal hangers and 16d nails

8. Why is bridging used when constructing the floor system?

A. To strengthen the weak parts of the subfloor.
B. To allow equal weight to be distributed across the girder.
C. To stiffen the floor frame.
D. To add strength to the joist hangers.

9. How is cross bridging installed in a floor system?

A. The top of the cross bridging is nailed to the top of the floor joist before the subfloor is installed. The bottom of the bridging is nailed in place after the subfloor is installed.
B. The bottom of the cross bridging is nailed to the floor joists. Next, the top of the bridging is nailed to the top of the floor joists, then the subfloor is installed.
C. The subfloor is installed. Next, the bridging is measured, marked, cut, and nailed in place from beneath the floor.
D. Before the subfloor is installed, the top and bottom of the bridging is installed.

10. When installing a plywood subfloor, what must you do to the floor end joints?

A. Line them up
B. Center them
C. Sand them smooth
D. Stagger them

Answers to Exercises for Part 3
1. A
2. B
3. D
4. C
5. C
6. A
7. A
8. C
9. A
10. D

David L. Heiserman, Editor

Copyright   SweetHaven Publishing Services
All Rights Reserved

Revised: June 06, 2015