About Lifelong Learning - Contact Us - DonateFree-Ed.Net Home   Bookmark and Share

 

Exercises for Part 2

The following items will test your grasp of the material covered in Part 2 of this course. There is only one correct answer to each item. When you complete the exercise, check your answer with the answer key that follows. If you answer any item incorrectly, study again that part of the lesson which contains the portion involved.

1. What adjustable bit is used to bore holes in wood?

A. Auger
B. Countersink
C. Expansion
D. Twist

2. The crosscut saw has a number stamped on the blade near the handle. What does this number indicate?

A. The length of the blade.
B. The number of teeth per inch.
C. The size of the saw.
D. The width of the saw blade.

3. How do you joint a saw?

A. Set the saw blade
B. File the teeth to a straight line
C. Use a three-cornered file
D. Sharpen the saw

4. What is the largest type of plane?

A. Hand
B. Jack
C. Jointer
D. Smooth

5. What is the purpose of the nail set in the carpenter’s tool kit?

A. To set nails on a hinge.
B. To prevent hammer marks.
C. To drive nails in drywall.
D. To drive concrete nails.

6. You are building a wall section and you want to check the vertical and horizontal positions. Which tool should you use?

A. A plumb bob
B. A common level
C. A chalk line
D. A folding rule

7. Which type of square has a 16inch tongue and a 24inch body?

A. Combination
B. Framing
C. Miter
D. Try

8. Heavy grinding is done on the coarse wheel. What is light finish-type grinding done on?

A. The file
B. The grinding wheel
C. The oilstones
D. The rasp

9. What are the most commonly used blade sizes on a circular saw?

A. 7 1/4" and 7 1/2"
B. 8 1/4" and 8 1/2"
C. 9 1/4" and 9 1/2"
D. 10 1/4" and 10 1/2"

10. The head of the saw can be rotated or tilted. Which type of saw is described?

A. Band
B. Crosscut
C. Circular
D. Radial

Answers to Exercises for Part 2

1. C
2. B
3. B
4. C
5. B
6. B
7. B
8. C
9. A
10. D

David L. Heiserman, Editor

Copyright ©  SweetHaven Publishing Services
All Rights Reserved

Revised: June 06, 2015